Вживаний сільськогосподарський трактор. На що звернути увагу перед покупкою

Категорії
Зміст
  1. Правовий статус трактора
  2. Холодний запуск двигуна
  3. Робота двигуна після прогріву
  4. КПП
  5. Зчеплення
  6. Стан шин
  7. Радіатори
  8. Гальма
  9. Олія в двигуні
  10. Форсунки
  11. Гідравліка
  12. Електросистема

Вживані сільськогосподарські трактори дуже популярні. Це пов'язано з привабливою ціною та широким асортиментом вживаних тракторів. Однак, купівля вживаної техніки пов'язана з ризиком високих витрат на обслуговування. Ось кілька порад про те, на що звертати увагу при купівлі трактора.

Приймаючи рішення про купівлю вживаного сільськогосподарського трактора, слід враховувати часткове зношування машини, яка деякий час працювала в господарстві. Як підготуватися до такої угоди і що враховувати при купівлі трактора, що був у використанні?

Підказка!

  • Будь ласка, ретельно визначте свої потреби, перш ніж купувати. Варто орієнтуватись не лише на ціну, а й на призначення трактора.
  • Потрібно уважно простежити за ринковою пропозицією.
  • Не ухвалюйте рішення про покупку після першого відвідування. Ретельна перевірка трактора займає багато часу.
  • Якщо продавець не дає досконально перевірити машину, краще її не купувати.
  • Чим більше перевіряти перед покупкою, тим більше дізнаєтеся про можливі дефекти трактора.

Найчастіше перед покупкою трактора переглядають безліч сайтів, щоб знайти відповідну техніку. Якщо сподобається конкретна пропозиція, то домовляються про зустріч.

Поширеною практикою серед фермерів, які вирішили купити вживаний трактор, є виклик автомеханіка для перевірки, який виявить будь-які дефекти в машині. Скористатися такою послугою варто, адже її вартість відносно невисока і може у майбутньому заощадити серйозні кошти.

Правовий статус трактора

Перш ніж розпочати огляд трактора, необхідно перевірити його юридичний статус. Власник транспортного засобу повинен надати повний комплект документів, які дозволять надалі поставити його на облік. До складу документів мають входити: свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, паспорт технічного засобу, дані для технічного огляду. Також необхідно перевірити номери шасі та двигуна, які мають співпадати з номерами у техпаспорті.

Після ретельної юридичної та технічної перевірки с/г машини, коли будете впевнені у її купівлі, не забудьте уважно заповнити договір купівлі-продажу. Він має бути зроблений у 2-х однакових примірниках. Оригінал завжди залишається у покупця. Не забудьте внести в договір дані всіх співвласників машини (якщо це так).

Холодний запуск двигуна

Перед приїздом варто порадити хазяїнові не вмикати машину. Холодний двигун дозволить ретельно перевірити стан трактора. Також можете спостерігати, як він веде себе під час запалювання і як працюють окремі компоненти після прогріву двигуна. Якщо трактор заводиться без проблем, можна бути впевненим, що стартер, акумулятор, компресія, запалювання, паливний насос і паливні форсунки працюють.

Пам'ятайте!
Якщо під час візиту трактор працює або двигун був спеціально прогрітий, неможливо виявити основні несправності машини.

Робота двигуна після прогріву

Півгодини має бути достатньо, щоб ретельно прогріти двигун і переконатися, що він працює рівно. Пізніше варто ретельно перевірити, що:

  • Протікання рідин не з'явилося;
  • Двигун перезапускається без проблем;
  • Дивних стукотів у двигуні немає – їхня поява зазвичай свідчить про серйозне пошкодження;
  • Полегшенням прогріву двигуна є можливість приєднання сільськогосподарської зброї, наприклад плуга, та проведення силового випробування в польових умовах.

У більшості випадків стан двигуна б/у трактора залежить від стану поршневих кілець.

Важливо!
При огляді двигуна насамперед зверніть увагу на наявність видимих ремонтів. Як виглядають і працюють стартер, генератор та насоси.

При огляді двигуна варто перевірити рівень олії, його в'язкість та колір, а також герметичність системи охолодження. Поширений дефект - пошкоджена прокладка під головкою, тоді в радіаторі буде видно масло, а в піддоні - рідина, що охолоджує. Також варто звернути увагу на шланг вентиляції картерних газів, якщо на ньому немає течі олії.

Під час перевірки двигуна також звертають увагу на колір вихлопних газів; синій колір сигналізує про влучення масла в камеру згоряння, а чорні клуби диму говорять про несправну систему живлення.

КПП

Під час тест-драйву перевіряють правильність перемикання передач. Проходять маршрут на максимальній швидкості, щоб прогріти олію в коробці. Тестують усі передачі по черзі, вони мають перемикатися плавно та без проблем.

Ривки при перемиканні передач можуть вказувати на необхідність заміни зчеплення або калібрування трансмісії. А це чималі витрати.

Дуже важливим етапом випробувань трактора є рух по полю з навісною важкою с/г машиною, наприклад плугом. Перевіряють, як трактор справляється з вантажопідйомністю, чи проблем зі зчіпкою немає. Під навантаженням також контролюють плавність перемикання передач та заднього ходу (якщо є). Будь-які ривки можуть свідчити про необхідність калібрування або значне зношування зчеплення.

Добре знати!
Ремонт сучасних шестерень - це чималі витрати, близько 600 тисяч, тому варто уважно вивчити цей компонент.

Коробка передач і задній міст є елементами, що складаються з шестерень, що взаємодіють один з одним, стан їх зносу не так просто оцінити. Після перевірки герметичності і пов'язаних з цим витоків важливим параметром може бути стан трансмісійної олії, її в'язкість, якість і забруднення, наприклад, металевою тирсою. Також варто перевірити наявність тирси на пробці зливу трансмісійної олії, на якій зазвичай кріпиться магніт.

Трансмісійне масло в тракторах, де воно знаходиться в камері редуктора і використовується системою приводу та живленням всієї гідравлічної системи, може багато сказати про знос редуктора та стан механізмів диференціала.

Зчеплення

Практично всі трактори з механічною коробкою мають однодискове або дводискове зчеплення сухого типу. Накладки дисків зчеплення зношуються з часом та в процесі експлуатації трактора. Найчастіше йдеться про пробуксування зчеплення, що призводить до недостатньої передачі потужності на коробку передач та на колеса. Виявити такий дефект вдається під час тест-драйву трактора. Диски зчеплення змінні. Їх знос припустимо, а конструкція тракторів зазвичай дозволяє їхню безаварійну заміну, проте заміна та ремонт зчеплення є значними витратами, які можуть знизити вартість трактора.

Стан шин

Заміна шин у сільськогосподарських тракторах зазвичай є досить великими витратами, на жаль, як і в будь-якій машині, покришки згодом зношуються. Їх знос вище 50% повинен сильно позначитися на ціні с/г машини. Гума з глибокими надривами через гумові суміші не придатна для вулканізації та подальшої експлуатації.

Радіатори

Варто звернути увагу на радіатори охолодження, стан тонкого ребра пластин, а також на наявність протікань або потік, що свідчать про протікання. Радіатор трактора – дуже чутливий до забруднення елемент. Його основне завдання – розсіювати тепло та підтримувати оптимальну температуру охолоджувальної рідини, олії чи кондиціонера. У вживаних тракторах це необхідно ретельно дотримуватись. Забруднені та пошкоджені охолоджувачі можуть свідчити про те, що трактор міг експлуатуватися при підвищених температурах, що призвело до більш швидкого зношування робочих органів.

Загнуті платівки зазвичай говорять про те, що радіатор мили мийкою високого тиску. Коли водяний охолоджувач заливається водою, а не рідиною радіатора, очікується значного утворення накипу двигуна і всього радіатора.

Гальма

У випадку з тракторами нового року варто перевірити герметичність всієї системи, звертаючи увагу на роботу гальмівних насосів та опір педалей при натисканні. Вартість ремонту може бути невисокою, але це може тривати багато часу.

У старих тракторах, де гальма керуються тягами, варто перевірити окремо ліву та праву сторони, щоб переконатися, що колеса гальмують із однаковою силою. Потім можна оцінити ступінь зношування гальмівних колодок.

Також варто перевірити ефективність пневматичних гальм, що використовуються для керування гальмами машин, що буксируються за тягачем. Від герметичності системи залежить безпека дорожнього руху. Основним параметром у цій системі є тиск повітря, що має залишатися постійним під час роботи компресора. Компресор необхідно ретельно оглянути на наявність витоків та ступінь зношування приводних ременів.

Олія в двигуні

Перед запуском двигуна перевіряємо стан масла, його колір та в'язкість. При двигуні з відкритою заливною пробкою можна перевірити герметичність головки блоку циліндрів і перевірити, чи немає прориву газів в масляній камері двигуна. Після зупинки приводу перевірте, щоб олія не пінилася і в маслі не було слідів води. Ці симптоми можуть свідчити про пошкодження прокладання головки блоку циліндрів. Течія масла в місці з'єднання моторного відсіку з головкою свідчить про негерметичність з'єднання та необхідність заміни прокладки.

Запах гару в моторному маслі, який зазвичай виникає в результаті перегріву двигуна, також є приводом для занепокоєння.

Форсунки

Залежно від типу двигуна – без наддуву або з турбонаддувом – його робота буде зовсім різною. Основними ознаками пошкоджених форсунок можуть бути:

  • Тривалий та важкий запуск двигуна;
  • Нерівномірна робота після запуску двигуна (особливо у холодному стані);
  • Відчуваються вібрації у машині на холостому ходу;
  • Хвилеподібні обертання;
  • Сильний чорний дим під навантаженням двигуна;
  • Потужність падає під час руху;
  • Запалені лампочки двигуна.

Гідравліка

Гідравліка, що справно працює, - це тихий насос. Нагрійте масло в системі, перш ніж намагатися підняти та утримувати будь-які інструменти на підйомнику. Шум насоса під час підйому є ознакою зношування та потребує заміни.

Електросистема

Електрична система є найуразливішим компонентом будь-якого трактора. При купівлі вживаної машини потрібно звернути увагу на стан акумуляторів та стартера. Під час запуску двигуна перевірте стан усіх покажчиків та датчиків.

Погодні умови, в яких експлуатувалася машина, погано впливають на стан електросистеми. Раніше неправильно виконаний ремонт також може спричинити проблеми. Тонко скручені кабелі, датчики та роз'єми з часом втрачають здатність правильно і без втрат проводити струм. Навіть невеликі зміни опору у дроті призводять до помилкових показань.

Важливо!
У тракторах нового покоління, яких на вторинному ринку стає все більше, страх витрат на обслуговування з розгалуженими системами управління є основною причиною занепокоєння наступних власників.

( 1 )
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*